.

Není to jen o mase i jeho příprava je neméně důležitá.

Poradíme vám, jak ho připravit

Jak na perfektní hovězí steak

Základem úspěchu je prvotřídní surovina

Faktorů, které ovlivňují kvalitu hovězího masa je hned několik. Nejdůležitější z nich jsou krmení zvířat, plemeno, stáří zvířat, kvalita života, tzv. welfare i samotná kvalita porážky. Kvalita krmení a struktura krmiva přímo ovlivňuje kvalitu hovězího masa.

Abychom mluvili o kvalitním hovězím mase, musíme maso po porážce nechat odpočnout, zrát. Zrání masa je biochemický proces, kdy se ze svalu začne odbourávat kyselina mléčná, která rozkládá bílkoviny a tím se postará o to, že maso je krásně křehké. Chuť masa potom ovlivňuje zejména přítomný tuk v mase. Tuky rozeznáváme buď uvnitř svalu - vnitrosvalový (intramaskulární), lidově se také říká, že je maso prorostlé, nebo tuk na povrchu masa, který při opékání dodá steaku patřičnou chuť.

Na steak si vybereme maso pouze z masných plemen, jako je charolais, limouisen black angus nebo plemeno ČESTR.

  • Maso po porážce potřebuje čas... čím víc času masu dopřejeme, tím bude náš steak lepší

  • Zrání masa rozlišujeme buď mokrým způsobem, kdy se jednotlivé partie po rozbourání ihned zavakuují a ve vakuu zrají min. 21 dní

  • Suché zrání naopak probíhá za přístupu vzduchu, maso zraje v řízeném klimatu min. 30 dní a využívá se zejména u všech partií s kostí

 

 

Vyzráli jsme

 

 

Gurmáni

Jak na přípravu steaku

 

Samotná příprava steaku má pouze pár důležitých pravidel...

  • Maso nikdy negrilujeme studené, právě vytažené z lednice. Vždy je nutné vytáhnout si maso nejméně hodinu před tím, než jej chceme připravovat

  • Ideální je dosáhnout u masa pokojové teploty - potom se Vám nestane, že by se maso stáhlo a bylo tvrdé

  • Maso před přípravou stačí potřít jen troškou olivového oleje a nijak je nedochucujeme

  • Vložíme na rozpálený gril, kdy teplota dosahuje min. 250°C, nejvýše 300°C

  • Nejdříve maso zprudka opečeme několik minut z každé strany (záleží na stupni propečenosti, kterého chceme dosáhnout)

  • Po opečení z obou stran maso vytáhněte a dejte ještě na pár minut odpočinout do trouby rozpálené max.  na 100°C nebo maso uložte do alobalu a nechte ho odpočinout na kraji grilu nebo jiném teplém místě

  • K masu můžete přidat máslo a steak s ním potřít ze všech stran

  • Po odpočinutí maso vytáhněte na prkýnko, nafilujte na tenké plátky, osolte a opepřete

 

 

Našim cílem je inspirovat a motivovat lidi kolem nás k poznání a následnému uvědomění, že maso má svou hodnotu. A mělo by s ním tak i být nakládáno.

 

Není to jen o mase, ale i jeho přípravě a ingrediencích. Společně s našimi kuchaři jsme pro vás vytvořili inspiraci, jak naše produkty využít do maxima.